...
                   
Коментари Харесай

МИГ – ОБЩИНА МАРИЦА обявява прием на проектни предложения за инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности

                                                                           ОБЯВА
Прочетете още
за банкет на планови оферти по Процедура посредством асортимент на планови оферти с два крайни периода за кандидатстване: 

СДРУЖЕНИЕ “МИГ-ОБЩИНА МАРИЦА ” афишира процедура за банкет на планови оферти №BG06RDNP001-19.056 МИГ-Община Марица - Мярка М6.4.1 „ Инвестиции в поддръжка на неземеделски действия “, финансирана по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 посредством Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони
Цели на предоставяната безплатна финансова помощ по процедурата:
Мярката има за цел да подпомогне  вложения в неземеделски действия, които са ориентирани към:

- Развитие на туризъм (изграждане и възобновяване на туристически обекти и развиване на туристически услуги);

- Производство или продажба на артикули, които не са включени в Приложение 1 от Договора за действие на Европейския съюз (независимо от вложените артикули и материали);

- Развитие на услуги във всички браншове (например: грижи за деца, възрастни хора, хора с увреждания, здравни услуги, счетоводство и одиторски услуги, ветеринарни действия и услуги основани на осведомителни технологии и др.;

- Производство на сила от възобновими енергийни източници за лично потребление;

- Развитие на занаяти (включително даване на услуги, свързани с присъединяване на гости в занаятчийски дейности) и други неземеделски действия.
Допустими претенденти
- Земеделски стопани Едноличен търговец, или такива, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите

- Микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за вероизповеданията;

- Физически лица, регистрирани по Закона за занаятите.
Допустими действия:
Предоставя се подкрепяне за вложения в неземеделски действия, които са ориентирани към:

- Развитие на туризъм (изграждане и възобновяване на туристически обекти и развиване на туристически услуги) ;

- Производство или продажба на артикули, които не са включени в Приложение 1 от Договора за действие на Европейския съюз (независимо от вложените артикули и материали);

- Развитие на услуги във всички браншове (например: грижи за деца, възрастни хора, хора с увреждания, здравни услуги, счетоводство и одиторски услуги, ветеринарни действия и услуги основани на осведомителни технологии и др.;

- Производство на сила от възобновими енергийни източници за лично потребление;

- Развитие на занаяти (включително даване на услуги, свързани с присъединяване на гости в занаятчийски дейности) и други неземеделски действия.
Допустими за финансова помощ са следните разноски:
а) Изграждане, придобиване или подобренията на недвижимо имущество;

б) Закупуване, в това число посредством лизинг на нови машини и съоръжение до пазарната стойност на активите;

в) Общи разноски, свързани с разноските за писмен знак „ а “ и „ б “, да вземем за пример възнаграждения на архитекти, инженери и консултанти, възнаграждения, свързани с съвещания по отношение на екологичната и икономическата резистентност, в това число изследвания за техническа осъществимост;

г) Нематериални вложения: придобиване и основаване на компютърен програмен продукт и придобиване на патенти, лицензи, авторски права и марки.г) Общи разноски, свързани с изброените нагоре, да вземем за пример възнаграждения на архитекти, инженери и консултанти, възнаграждения, свързани с съвещания по отношение на екологичната и икономическата устойчивост;

д) Нематериални вложения: придобиването или развиването на компютърен програмен продукт и придобиването на патенти, лицензи, авторски права, търговски марки.

Разходите за закупуване на земя, здания и друга недвижима благосъстоятелност са възможни за финансиране до размера на данъчната им оценка, годна към датата на подаване на плановото предложение. В случай че към датата на придобиването данъчната оценка е с по-ниска стойност, възможни за финансиране са разноски до този размер. Разходите за закупуване на земя, здания и друга недвижима благосъстоятелност не могат да надвишават 10 % от общия размер на допустимите вложения по плана.

Разходите за съвещания, включени в разноските по т. “в “  и състоящи се в създаване на бизнес проект, включващ предпроектни проучвания и маркетингови тактики или попълване на разбор разходи-ползи (финансов анализ), осъществяване на предпроектни изследвания и окомплектоване на пакета от документи и консултантски услуги, свързани с осъществяването и отчитането на дейностите по плана до погашение на помощта не следва да надвишават 5% от цената на допустимите разноски.

Разходите по т. “в “ не могат да надвишават 12 % от сумата на разноските по т. „ а “, „ б “ и „ г “.

Разходите по т. “в “ са възможни, в случай че са осъществени не по-рано от 1 януари 2014г., без значение дали всички свързани с тях заплащания са направени.

5.Период за банкет:

Първи банкет - завършен

Втори банкет:

Начален период: 03.04.2023 година

Краен период: 05.05.2023 г.17.00 ч.
Място на подаване на планови оферти:
Подаването на плановото предложение по актуалната процедура се прави напълно по електронен път посредством попълване на уеб основан формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на Структурните принадлежности на Европейски Съюз в България (ИСУН 2020), посредством модула „ Е-кандидатстване “ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg,  персонално от законния представител на претендента или от упълномощено от него лице.

7.Бюджет на приема:

Размер на БФП по втори банкет –   172810,05 лева (остатъчни средства след извършен един банкет по процедурата и повишен бюджет по мярката от СВОМР).

Минимален и оптимален размер на финансовата помощ, предоставяна за план:

Минимален размер на допустимите разноски за план - 10 000 лв..

Максимален размер на допустимите разноски за план - 100 000 лв..

Интензитетът на подкрепяне на план за развиване на туризъм (изграждане и възобновяване на туристически обекти и развиване на туристически услуги) не може да надвишава 5%.

Интензитет на подкрепяне за планове, които не са ориентирани към развиване на туризъм не може да надвишава 65%.

Размер на БФП при интензитет на подкрепяне 5%, при план на най-малък размер на общите възможни разноски - 500лв.

Максимален размер на БФП при интензитет на подкрепяне 5% - 5 000лв.

Размер на БФП при интензитет на подкрепяне 65%, при план на най-малък размер на общите възможни разноски - 6 500лв.

Максимален размер на БФП при интензитет на подкрепяне 65% - 65 000лв.
Критерии за избор на планови оферти и тяхната тежест;
Заявленията за подкрепяне следва да са в сходство с настоящото българско законодателство в региона на капиталовото планиране и наредбите на Закона за устройство на територията.

Всички оферти за планове се ревизират за сходство с критериите за допустимост. Всички планове, които дават отговор на критериите за допустимост се класират по следните предпочитани критерии:
Проектът предлага нов, фиктивен досега артикул или услуга - 10 т.Проектът е обвързван с подобряването на здравни, обществени или туристически услуги на територията на МИГ - 10 т.Проектът обезпечава претовареност - общо до 10 т.
- до 2 нови работни места – 2т.

- повече от 2 нови работни места – 3т.

- най-малко 2 нови работни места за представители на локалните уязвими групи – 7т.
Проектът е новаторски за територията на МИГ - 10 т.Проектът планува ограничения, свързани с опазването на околната среда – 10т.Проектът планува вложения за развиване производството на крайни артикули с потребление на локални първични материали или ще сплотява напъните на локални снабдители - общо до 20т.
- сред 20 – 50% от суровините или доставките ще се реализират от локални

доставчици– 10 т.

- над 50% от суровините и доставките ще се реализират от локални снабдители – 20 т.
Оценка на претендента
- Опит на бенефициента

Изпълнена инвестиция или действия за увеличение конкурентоспособността на

компанията по план или със лични вложения през последните 3 години - 5 т.

- Наличие на обезпечено финансиране за плана

Наличие на документи, доказващи опция да се финансира инвестицията 5 т.

ОБЩО 80 т.
Лице/а за контакт и място за достъп до подробна информация;
Мария Гюзелева – изпълнителен шеф на МИГ – Община Марица, тел.: 0877 184775,  работен ден от 8,30 до 17.00 часа в офиса  на МИГ – Община Марица на адрес  с. Калековец, ул. “Иван Вазов “ №5.

Кандидатите могат да задават спомагателни въпроси и да желаят уточнения по отношение на Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния период за подаване на планови оферти , а писмени уточнения ще бъдат дадени в 10-дневен период от приемане на настояването, само че не по-късно от  две седмици преди приключването на периода за кандидатстване по приема .

Допълнителни въпроси могат да се задават единствено по електронната поща, посочена по-долу, като ясно се показва наименованието на процедурата за асортимент на планове:

Адрес на е-поща: [email protected]

Пакетът документи за кандидатстване са налични на интернет страницата на Сдружение „ МИГ – Община Марица “: http://www.leader-maritsa.eu, както и в ИСУН на адрес:
Начин за подаване на плановите оферти:
Подаването на предложение по актуалната процедура се прави напълно по електронен път посредством попълване на уеб основан формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на Структурните принадлежности на Европейски Съюз в България (ИСУН 2020), посредством модула „ Е-кандидатстване “ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg,  персонално от законния представител на претендента или от упълномощено от него лице.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР